• Rattenslang4

  Nieuwsgierig

 • Waterschildpad

  Lekker zonnen

 • Baardagaam

  Kleine draak

 • 2 waterschildpadden

  Leuke huisdieren

Home » Huisdieren » Reptielen » Veel gestelde vragen reptiel

Veel gestelde vragen reptiel

Een baardagaam wordt ongeveer 12 tot 15 jaar oud. Waterschildpadden en rattenslangen kunnen wel 30 jaar oud worden!
Parasitaire infecties zijn de meest voorkomende ziektes bij reptielen.

Er bestaan 2 soorten parasieten, inwendige en uitwendige parasieten.
De uitwendige parasieten komen vooral voor als je het terrarium te weinig schoonmaakt of niet goed desinfecteert. In de dierenspeciaalzaak zijn diverse middelen te verkrijgen tegen deze parasieten. Het is wel belangrijk dat je eerst met het reptiel naar een gespecialiseerde dierenarts gaat.

Reptielen hebben altijd wel wat inwendige parasieten bij zich. Dit is helemaal niet erg, maar zodra de weerstand van het dier lager wordt kunnen deze zich uitbreiden. Het is verstandig om minstens een keer per jaar het reptiel te laten controleren op inwendige parasieten. Als het reptiel diaree of andere ziekteverschijnselen heeft is het altijd verstandig om naar een gespecialiseerde dierenarts te gaan.
Nee, zieke of zwakke dieren mogen absoluut niet in winterslaap. Ze worden dan of weer wakker, of ze sterven.
Een baardagaam eet voornamelijk krekels en sprinkhanen met als aanvulling groenten en fruit. Ook kun je hem af en toe een wasmot of wat meelwormen geven. Als je niet weet welke maat krekels of sprinkhanen je moet geven kan je naar de afstand tussen de ogen kijken. Zo groot moeten de krekels ongeveer zijn. Iedere dag kan je er een bakje met groenvoer bij zetten. Het best is om te beginnen met wat andijvie en een paar stukjes appel. Deze vinden ze vaak het lekkerst. Iedere keer dat je ze te eten geeft moeten er wel de benodigde vitaminen en calcium bij gedaan worden.
Er zijn 2 soorten lampen nodig in het terrarium van een baardagaam. Een UV lamp voor UV-A en UV-B stimuleert het eetgedrag, de groei en de voortplanting van het dier. Daarnaast heb je nog een daglicht lamp nodig. Deze wordt door de baardagaam gebruikt om te zonnen.

Onder de lamp mag het niet meer dan 45 °C zijn. In het terrarium zelf overdag moet de temperatuur tussen de 30 °C en de 35 °C liggen met een koeler gedeelte van 25 °C.
’s Nachts mag de temperatuur dalen tot ongeveer 20 °C, dan mag er ook een warmtemat in gelegd worden.

Het aantal wattage is afhankelijk van de grootte van het terrarium. Uw medewerker bij faunaland kan u hierin adviseren.
He terrarium moet minimaal 80 cm lang zijn en 2 lichtpunten hebben voor 1 baardagaam. Voor 2 of 3 dieren is het verstandig om een terrarium met een afmeting van 150x60x50 cm met minimaal 2 lichtpunten aan te schaffen.
Er zijn verschillende soorten bodembedekking. Voor een rattenslang kun je het beste kokosnootvezel, reptibark (soort schors snippers) of turf gebruiken. Het is wel belangrijk dat jouw slang met voeren geen bodembedekking binnen krijgt.
Voor een jonge rattenslang heb je een terrarium nodig van minimaal 60x30x30. Een volwassen slang heeft een terrarium nodig van minimaal 80x40x40. Een groter terrarium is altijd beter!
Het terrarium moet aan de bovenkant goed geventileerd worden. Denk er ook aan dat je het terrarium goed af kan sluiten. Slangen kunnen namelijk erg goed ontsnappen!
Je hebt 2 soorten lampen nodig, een gewone warmtelamp en een UV lamp. De UV lamp bevordert het eetgedrag, de groei en de voortplanting. De warmtelamp hebben ze nodig om te kunnen zonnen.
Voor de nacht kun je een warmtemat of een warmtesteen gebruiken.

Het aantal wattage is afhankelijk van de grootte van het terrarium. Uw medewerker bij faunaland kan u hierin adviseren.

De temperatuur moet overdag tussen de 25 °C en 28 °C zijn. Bij de warmtelamp mag de temperatuur tot 33 °C komen. ’s Nachts kun je ongeveer 20 °C aanhouden.
Voor de bak kun je als regel aanhouden dat je vier keer de lengte neemt van je grootste schildpad. Voor de breedte kun je drie keer de breedte van zijn schild aanhouden. Je moet hierbij natuurlijk niet vergeten dat de schildpadjes ook groeien! Er moet ook een eilandje in aanwezig zijn waar ze droog kunnen zitten. Voor de schildpadden geldt natuurlijk wel dat een groter bak altijd beter is.
Waterschildpadden kunnen (afhankelijk van de soort) prima in de vijver gehouden worden mits deze aan een aantal eisen voldoet. De vijver moet voor een deel op het zuiden staan, zodat de zon er een deel van de dag in schijnt. De vijver moet minimaal 80 cm diep zijn en de schildpad moet ergens op het droge kunnen zitten. De meeste schildpadden kunnen pas bij een lengte van ongeveer 15 cm en als ze helemaal gezond zijn naar buiten. Het best kun je hem in de maanden juni/juli in de vijver plaatsen.
Ja dit kan zeker. Alleen jonge dieren kleiner dan 10 cm en onder de 3 jaar en zieke dieren kun je beter niet in winterslaap laten gaan.
Als je de schildpad in de vijver houdt zal hij vanzelf in winterslaap gaan. De vijver moet dan wel voorzien zijn van een modderlaag op de bodem waar hij in kan gaan liggen en het water moet in beweging blijven door middel van een pomp of luchtfilter zodat deze niet kan bevriezen. Mocht de schildpad eerder wakker worden dan gewenst, bijvoorbeeld als er nog nachtvorst kan komen, kun je hem het best binnen in een bak zetten met ongeveer dezelfde temperatuur als in de vijver en wachten totdat het weer wat beter wordt.
Reptielen
Alles over voeding, verzorging en gezondheid van je reptiel
Faunaland Doesburg

Stel je vraag aan de specialist